Владислав Христов - Eнсо. Стихотворения

Be the first to review this product

Availability: In stock

BGN10.00
OR

Quick Overview

Автор: Владислав Христов
Издателство "Ерго", 2012
86 стр.
В дзен будизма енсо символизира момент, в който умът е свободен да остави единението на тялото и духа да бъде креативно. Четката, потопена в мастило, рисува кръг като докосва коприната или оризовата хартия с един единствен жест без възможност за промяна или корекция и този жест изразява движението на духа в този момент. В дзен будизма, значи се мисли, че характера и нрава на твореца е релевантен на начина, по който рисува енсо. Само един напълно завършен ментално и духовно човек може да направи енсо. Някои творци дори правят енсо не само като упражение, а като свой духовен дневник.
В началото на втората си поетична книга "Енсо" Владислав Христов е цитирал дзен учителя и майстор на енсо от 19 век Камидзуро Шибата, според който "енсо се прави със същото спокойствие, с което ръката гали или отсича човешка глава". В стихосбирката на Владислав Христов, освен това енсо, което виждате на корицата, има нарисувани още три - пред всяка от трите части, в които са подредени стихотворенията, и тези части са наречени "Острови", "Бързи влакове", "Дрешници". И четирите енсо в книгата, разбира се, са различни, но ако се замислите ще разберете, че повечето от стиховете в тази книга също са енсо. Е.М.

 Владислав Христов - Eнсо. Стихотворения

Double click on above image to view full picture

Zoom Out
Zoom In

More Views

Details

Автор: Владислав Христов Издателство "Ерго", 2012 Поредица "Нова българска лира" под редакцията на Мартин Христов ISBN: 978-954-8689-21-2 Българска, първо издание, 86 стр. Размер 20 х 14 см Ако поръчате книгата от сайта на "Скалино" при заявено желание може да получите автограф от автора.

Product Tags

Use spaces to separate tags. Use single quotes (') for phrases.