Владислав Христов - Eнсо. Стихотворения

Бъдете първи - добавете мнение

Наличност: На склад

10,00 лв.
или

Бърз преглед

Автор: Владислав Христов
Издателство "Ерго", 2012
86 стр.
В дзен будизма енсо символизира момент, в който умът е свободен да остави единението на тялото и духа да бъде креативно. Четката, потопена в мастило, рисува кръг като докосва коприната или оризовата хартия с един единствен жест без възможност за промяна или корекция и този жест изразява движението на духа в този момент. В дзен будизма, значи се мисли, че характера и нрава на твореца е релевантен на начина, по който рисува енсо. Само един напълно завършен ментално и духовно човек може да направи енсо. Някои творци дори правят енсо не само като упражение, а като свой духовен дневник.
В началото на втората си поетична книга "Енсо" Владислав Христов е цитирал дзен учителя и майстор на енсо от 19 век Камидзуро Шибата, според който "енсо се прави със същото спокойствие, с което ръката гали или отсича човешка глава". В стихосбирката на Владислав Христов, освен това енсо, което виждате на корицата, има нарисувани още три - пред всяка от трите части, в които са подредени стихотворенията, и тези части са наречени "Острови", "Бързи влакове", "Дрешници". И четирите енсо в книгата, разбира се, са различни, но ако се замислите ще разберете, че повечето от стиховете в тази книга също са енсо. Е.М.

 Владислав Христов - Eнсо. Стихотворения

Натисни два пъти за увеличаване на снимката

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

Подробности

Автор: Владислав Христов Издателство "Ерго", 2012 Поредица "Нова българска лира" под редакцията на Мартин Христов ISBN: 978-954-8689-21-2 Българска, първо издание, 86 стр. Размер 20 х 14 см Ако поръчате книгата от сайта на "Скалино" при заявено желание може да получите автограф от автора.

Ключови думи

Използвайте празни места, за да отделяте ключовите думи. Използвайте единични кавички (') за фразите.